BLOGG

Allergivänlig städning - Städpulsen delar sina bästa tips 

En blond kvinna som snyter sig

Att hålla hemmet rent och fritt från allergener är avgörande för att skapa en hälsosam miljö, särskilt för dem som lider av allergier. Allergener som damm, pollen, mögel och husdjursdander kan lätt samlas i ditt hem och förvärra allergisymtom. Här kommer våra bästa tips. 

 

1. Rätt Utrustning och Produkter

 

För att uppnå effektiv allergivänlig städning är det avgörande att använda lämplig utrustning och produkter. Använd dammsugare och luftrenare utrustade med HEPA-filter, som effektivt fångar upp små partiklar såsom allergener. HEPA-filter är ett avancerat luftfilter som fångar upp mycket små partiklar, som damm och allergener, vilket förbättrar luftkvaliteten i hemmet eller på arbetsplatsen.

 

Välj även allergivänliga rengöringsmedel som är fria från starka kemikalier och dofter som kan irritera luftvägarna. Då gör du inte bara en tjänst för dig utan även för miljön.

 

2. Regelbunden dammsugning och dammning  

Damm och smuts har en tendens att byggas upp snabbt, vilket gör regelbunden städning till avgörande för ett rent hem. För att effektivt hålla efter det, dammsug minst en gång i veckan, särskilt i områden med hög trafik, och använd en dammsugare som är utrustad med HEPA-filter för att fånga upp även små partiklar och allergener.

 

När det kommer damning, använd mikrofiberdukar eftersom de fångar upp dammpartiklar på ett effektivt sätt utan att sprida dem i luften. Detta bidrar till att hålla luften i ditt hem ren och minskar risken för allergiska reaktioner hos känsliga personer.

 

 3. Tvätta och byt ut textilier 

Textilier som mattor, gardiner och sängkläder kan vara grogrund för allergener, För sängkläder är det viktigt att tvätta dem varje vecka i varmt vatten för att effektivt döda dammkvalster, det minskar risken för allergiska reaktioner.

 

Byt ut gardiner och möbelklädsel regelbundet och välj material som är enkla att tvätta i maskin. Detta gör det lättare att hålla dem fria från damm och allergener. Använd också allergivänliga skydd på madrasser och kuddar. Investera i skydd som är täta nog att blockera dammkvalster och andra allergener, vilket bidrar till en renare och mer allergivänlig miljö i ditt hem.

 

4. Kontrollera luftfuktigheten

Hög luftfuktighet kan främja tillväxten av mögel och dammkvalster för att minska risken för dessa allergener, använd en avfuktare för att hålla luftfuktigheten under 50%. Detta hjälper till att skapa en torrare miljö som är mindre gynnsam för mögel och kvalster.

 

Se också till att ventilera badrum och kök ordentligt. Använd fläktar eller öppna fönster för att snabbt reducera fuktigheten efter duschning och matlagning. Genom att kontrollera luftfuktigheten på detta sätt kan du effektivt minska risken för allergiska reaktioner och skapa en mer hälsosam inomhusmiljö.

 

5. Husdjursvård

Husdjursdander är en vanlig allergen som kan påverka känsliga individer för att minska spridningen av detta i ditt hem är det viktigt att bada och borsta husdjur regelbundet. Det minskar också mängden allergener som kan frigöras i luften. Det är också bra att begränsa husdjur till specifika områden i hemmet och hålla dem borta från sovrum och möbler där dander kan ackumuleras.

 

För en mer djupgående rengöring är det bäst att anlita professionell städhjälp

Genom att välja en allergivänlig städfirma kan du vara säker på att de använder specialiserad utrustning och metoder för att effektivt minska allergener i ditt hem. Detta kan bidra till en renare och mer allergivänlig miljö som främjar bättre hälsa för alla i hushållet. Vi på Städpulsen hjälper er gärna vare sig det gäller hemstädning eller storstädning och alla våra tjänster är Svanenmärkta. Vi erbjuder ett brett utbud av städtjänster. 

 

Några avslutande tips

För att ytterligare minska allergirisken när du kommer in i ditt hem överväg att ta av dig skorna vid dörren. Detta minskar mängden pollen och smuts som förs in i ditt hem.

 

Efter att du har varit utomhus är det bra att tvätta händerna och ansiktet noggrant. Detta hjälper till att avlägsna pollen och andra allergener som kan ha fastnat på huden eller håret. Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du skapa en renare och mer hälsosam miljö i ditt hem, vilket kan minska allergisymtom och förbättra din livskvalitet. Här nedan finns förslag på vart du kan läsa mer om allergier. 

 

Allergiakademin: Erbjuder kurser om barns allergier för att öka förståelsen och hanteringen av allergier i hemmet.

 

Kvalsterallergi: För djupgående information, besök 1177.se för tips och råd om att hantera och minimera kvalsterallergens påverkan i din vardag.

En blond kvinna som snyter sig
vi är Svanenmärkta
vi har kollektivavtal

AUKTORISERADE MED KOLLEKTIVAVTAL

VI TAR MILJÖ PÅ ALLVAR

Vi värnar om våra medarbetare och vår gemensamma miljö. Den 12 november 2010 erhöll Städpulsen AB Svanenlicens. Vår städfirma erbjuder Svanenmärkt hemstädning och fönsterputs. Svanenmärkningen gäller även trappstädning, kontorsstädning, golvvård, flyttstädning, byggstädning och storstädning. Vårt miljöarbete är ständigt pågående.

VI HAR STÄDAT TOTALT

100 TAL KVM I ÅR ...

... VILKET HAR SPARAT IN

CL I KEMIKALIER ...

... OCH OTROLIGA

LITER VATTEN

Var jobbar vi