BLOGG

Odla grönsaker hemma - så lyckas du!

Odla grönsaker hemma!

Vill du börja odla grönsaker hemma? Det är en underbar känsla att kunna odla goda grönsaker på sin egen tomt. Med dessa tips blir du ett hemmaproffs på odling!

Så lyckas du odla grönsaker i din egen trädgård

Att kunna odla grönsaker hemma själv är en fröjd för både ögat och själen. Grönsakerna smakar godare, ger en lyxig känsla och vem vill inte kunna gå ut direkt i trädgården för att plocka ingredienser till helgmiddagen? Dessutom är de så närodlade de kan bli, och utan massa gifter!

Det kan vara mycket att tänka på när det kommer till hemmaodling. Därför kommer här värdefulla tips så att du kan bli bekväm i kläderna och ett riktigt proffs på odling!

Odla grönsaker sallad

FÖRBERED DIN ODLINGSPLATS

Det är viktigt att du förbereder din odlingsplats grundligt. Välj en öppen och solig plats för att grönsakerna ska frodas. Dra upp ogräs och rötter, det är bra att få bort ogräset innan det växt till sig då det är enklare att få upp.

Några veckor innan du sår, är det bra om du gräver om jorden samt blandar i gödsel eller något jordförbättringsmedel för att komma igång med odlingsprocessen. Innan du börjar, så kan du kratta igenom jorden som finns och göra rader med krattan, det är ett bra sätt att skapa riktlinjer som du kan förhålla dig till när du sår. Se till att jorden är jämnt fördelad och platt på alla ställen, och fortsätt att rensa bort ogräs och pinnar om det finns.

VATTNA OFTA NÄR DET ÄR VARMT

Det är inte ovanligt att ogräs växer tillbaka i början när plantorna tar fart. Är det väldigt varmt ute och torrt är det viktigt att du kontinuerligt vattnar.

Vilka grönsaker är lätta att odla?

Vissa växter och grönsaker kan behöva förodlas inomhus för att få en så bra utveckling som möjligt, exempelvis grönkål och pumpa. Det finns också många lättodlade grönsaker som inte kräver någon förodling eller inomhusodling, utan går lika bra att så på en gång såfort jorden blir varm. Här är några exempel på snabba och lättodlade grönsaker som du kan ha i ditt trädgårdsland!

Sallat

Odlingstid: 1-2 månader 

 

Sallat är väldigt bra att börja odla redan under våren, då fröna gror redan vid runt 5 plusgrader. Det går också bra att så flera olika sorter under omgångar så att du har skörd för hela sommaren!

Odla grönsaker sallat

Rädisor

Odlingstid: 1 månad

 

Rädisor sås direkt på friland, dessa blir skördeklara på några veckor och är därför utmärkt att odla som nybörjare. De fungerar bra att odla i flera omgångar och går bra att odla ända in på hösten, exempelvis i augusti och september, då de trivs bäst under de lite svalare perioderna. Se till att jorden är mullrik så att rädisorna får tillräckligt med fukt, då smakar de bättre!

Odla grönsaker rädisor

Morötter

Odlingstid: 3 månader   

 

Morötter kan du börja odla när jorden är 12 grader, börja först med att så på våren, då ska radavståndet mellan morötterna vara cirka 20 cm. Ska du sedan skörda morötterna på sommaren så gallrar du dem till cirka 3-5 cm avstånd. Om det är torrt ute så vattna regelbundet. Morötterna trivs i lätt jord, gärna mullrik och sandig.

Odla grönsaker morötter

Rödbetor

Odlingstid: 2 månader

 

Rödbetor kommer i flera olika färger och former. Se även här till att vattna rikligt om det är torrt ute. Dessa har inte så stora krav på dig, allmän ogräsrensning brukar räcka. 

 

Dessa kan du skörda allt eftersom. Rödbetor går också att skörda in på hösten, dock innan det blir för kallt och frosten lägger sig.

Odla grönsaker rädisor

Mangold

Odlingstid: 1.5 månad

 

Mangold är en väldigt lättodlad bladgrönsak som du kan skörda på från samma plantor under en hel sommar. Bladen är stora och dess stjälkar kan vara i olika färger såsom gula, röda eller vita. Här är det bra om du har cirka 30-40 cm i radavstånd mellan plantorna. Dessa är supergoda att äta kokta, du kan koka stjälkarna tillsammans med bladen och äta med en klick smör för ett gott tilltugg.

Odla grönsaker mangold

Ärtor

Odlingstid: 2 månader

 

Det finns en rad olika sorters ärtor man kan odla hemma. Brytärtor är perfekta att odla och kan ätas direkt på växtplatsen från plantan. Sugar snap är en amerikansk sort som är väldigt populär, dessa är supergoda och söta i smaken. 

 

De blir cirka 2 meter höga och behöver därför ha stöd i form av exempelvis hönsnät. Du kan börja så sockerärtor under tidig vår, och vanliga ärtor mot sommaren när jorden blivit varm.

Odla grönsaker ärtor

ODLA ÖRTER

Om du har ett stort trädgårdsland och plats över så är det perfekt att även odla kryddörter! De smakhöjer alla dina rätter och sätter färg på tallriken.

Persilja

Odlingstid: 1 månad

 

Persilja sår du tidigt på våren, men de gror väldigt långsamt. Dock överlever persiljan i två år om du är noga med att skydda örterna genom att täcka över de på vintern. Du kan alltså skörda till våren på samma plantor från året innan!

Basilika

Odlingstid: 1 månad

 

Basilika är en lite känsligare ört som inte tål kyla eller frost och måste planteras på en varm plats. Därför passar det bra att så basilika runt sena våren och sommaren. Du kan ta in den och odla i en kruka inomhus på hösten. Basilika finns i både gröna och rödbladiga sorter.

Gräslök

Odlingstid: 1 månad

 

Gräslöken är perenn, vilket betyder att den är flerårig. De kommer alltså upp år efter år. Du kan börja med att så frön i en kruka hemma kring mars, och sedan kan du plantera ut gräslöken allt eftersom mot sommaren.

Odla grönsaker persilja, basilika, gräslök

Har du inte tid att sköta om din trädgård?

Vill du lägga ditt fokus på att arbeta med ditt nya fina grönsaksland istället för att sköta allt det där tråkiga såsom gräsklippning och häckklippning? Låt Städpulsens miljöproffs sköta trädgårdsarbetet!

Våra miljöexperter utför professionellt trädgårdsarbete åt dig, så att du kan skifta fokuset till det du verkligen älskar att göra. Vill du läsa mer om vår trädgårdstjänst? Se ditt pris och boka här.

Odla grönsaker hemma!
vi är Svanenmärkta
vi har kollektivavtal

AUKTORISERADE MED KOLLEKTIVAVTAL

VI TAR MILJÖ PÅ ALLVAR

Vi värnar om våra medarbetare och vår gemensamma miljö. Den 12 november 2010 erhöll Städpulsen AB Svanenlicens. Vår städfirma erbjuder Svanenmärkt hemstädning och fönsterputs. Svanenmärkningen gäller även trappstädning, kontorsstädning, golvvård, flyttstädning, byggstädning och storstädning. Vårt miljöarbete är ständigt pågående.

VI HAR STÄDAT TOTALT

100 TAL KVM I ÅR ...

... VILKET HAR SPARAT IN

CL I KEMIKALIER ...

... OCH OTROLIGA

LITER VATTEN

Var jobbar vi