BLOGG

Vad är Rut-avdrag? och hur fungerar det?

null

RUT-avdraget är en förmånlig skattereduktion som många svenskar använder för att göra det mer överkomligt att få hjälp med olika hushållssysslor som flyttstädning.

Men det finns fortfarande en del förvirring kring RUT-avdrag och vilka tjänster som det gäller.

Frågor som 'Har jag rätt till rutavdrag vid hemstädning?' och 'Gäller RUT-avdraget för flyttstädning?' är vanliga, och det är därför vi på Städpulsen har sammanställt dom vanligaste frågorna för att ge dig tydliga och informativa svar gällande RUT-avdraget

VAD ÄR RUT-AVDRAGET? 

RUT-avdraget är en skattereduktion som infördes i Sverige för att göra det mer överkomligt för privatpersoner att köpa vissa tjänster inom hushållsnära arbete. RUT står för "Rengöring, Underhåll och Tvätt", och avdraget kan användas för att minska kostnaden för tjänster såsom hemstädning, fönsterputsning, trädgårdsarbete och flyttstädning. 

 

Hur fungerar rut-avdraget?

 

Våra kunder kan använda RUT-avdraget på alla våra tjänster och vi drar av det direkt på fakturan. Efter att du betalat fakturan söker vi sedan ersättning från Skatteverket för den del vi dragit av på fakturan. Skatteverket granskar att ni har rätt till skattereduktionen och meddelar oss beslut.

 

Om det beviljas betalar Skatteverket ut avdraget till oss som städfirma. Om Skatteverket däremot skulle neka avdraget så får vi ett meddelande om det och kontaktar er för att se om det finns någon annan i hushållet som vi kan lägga avdraget på istället.

 

VEM HAR RÄTT TILL RUT-AVDRAG?

Det finns några grundläggande krav på dig som köpare för att du ska få RUT-avdrag.

  • Du måste ha fyllt minst 18 år innan årets slut.
  • Du, eller din förälder, ska ha använt bostaden.
  • Du ska betala tillräckligt med skatt i Sverige.
  • Du ska ha rutavdrag kvar att nyttja.

Du kan läsa mer om rut och rot på Skatteverkets hemsida.

 

Kan man få RUT-avdrag för städning hemma hos föräldrar?

Ja, du kan få RUT-avdrag för arbete i dina föräldrars bostad om du har betalat för arbetet. Däremot så kan man inte få RUT-avdrag för arbete utfört i ditt barns hem. Viktigt att du vid beställningen meddelar om fakturan och RUT-avdraget ska gå till dig istället för dina föräldrar.

 

Hur fungerar det för dödsbo?

Ett dödsbo har inte rätt till RUT-avdrag för tjänster som utförs efter dödsfallet. Däremot för de delar som utfördes innan dödsfallet inträffade har dödsboet fortfarande rätt att göra avdrag för. Vid beställning är det därför viktigt att du meddelar oss att det gäller ett dödsbo. Har du frågor eller vill dubbelkolla något innan beställning, är du varmt välkommen att kontakta oss.

 

Hur mycket skattereduktion kan man få?

Rutavdraget är 50% av arbetskostnaden. För städning med rut kan man som högst få 75 000 kr i skattereduktion per år. Är man däremot flera i hushållet så kan varje person få som mest 75 000 kr i avdrag. Att tänka på är att även ROT räknas in i det årliga maximala beloppet på 75 000 kr.

 

Vad händer om jag redan nyttjat fullt avdrag?

Om du redan nyttjat hela ditt RUT-avdrag så finns det lite olika alternativ. Vi kan fakturera er hela beloppet utan avdrag. Alternativt om du har någon mer i hushållet som vi kan göra avdraget på, så kan vi lägga över ansökan för skattereduktion på hen istället. Oavsett vilket alternativ du väljer så behöver du kontakta oss, så vi vet.

 

Skulle du inte ha någon annan att lägga över avdraget på så kan du även kontakta oss för att se vilka lösningar vi kan komma överens om. Det kan handla om att du kan ta ett uppehåll i städningen eller gå ned i antalet tillfällen resten av året.

 

VILKA RUT TJÄNSTER ERBJUDER STÄDPULSEN?

Städpulsen erbjuder privatpersoner bland annat Svanenmärkt hemstädning, flyttstädning och fönsterputsning. Vi som städfirma har även andra tjänster som du kan läsa om här.

 

Hur beställer jag städning?

Vill du veta vad våra Svanenmärkta städtjänster skulle kosta hos dig? På vår hemsida kan du se priset direkt för flera olika hushållsnära tjänster och skicka in en förfrågan. Beställ direkt på hemsidan eller kontakta oss för mer information.

null
vi är Svanenmärkta
vi har kollektivavtal

AUKTORISERADE MED KOLLEKTIVAVTAL

VI TAR MILJÖ PÅ ALLVAR

Vi värnar om våra medarbetare och vår gemensamma miljö. Den 12 november 2010 erhöll Städpulsen AB Svanenlicens. Vår städfirma erbjuder Svanenmärkt hemstädning och fönsterputs. Svanenmärkningen gäller även trappstädning, kontorsstädning, golvvård, flyttstädning, byggstädning och storstädning. Vårt miljöarbete är ständigt pågående.

VI HAR STÄDAT TOTALT

100 TAL KVM I ÅR ...

... VILKET HAR SPARAT IN

CL I KEMIKALIER ...

... OCH OTROLIGA

LITER VATTEN

Var jobbar vi