BLOGG

Byta packning i blandare - så går du tillväga!

Byt ut din packning i din blandare hemma!

Har din kran börjat droppa? Då kan det vara dags att byta ut packningen i din blandare. Här är en enkel guide du kan använda för att byta ut packningen hemma!

Byta packning i blandare - steg för steg

Om din blandare börjat läcka i badrummet eller i köket så är det troligtvis dags att byta ut packningen. Om vattnet står och droppar kan det ge en hög kostnad för dig och långsiktigt leda till vattenskador.

Att byta packning i en blandare själv hemma sparar dig både pengar och tid. Med denna guide kan du enkelt utföra ett bra jobb på egen hand!

Byt packning i din blandare i badrummet

1. Stäng av vattnet

Börja med att stänga av vattnet, stäng av både varm och kallvattnet. Det finns oftast ett litet vrede bakom eller vid sidan av kranen, alternativt under diskbänken som du skruvar åt så att det stängs av.

 

Bor du i en villa kan det finnas en huvudkran eller ett större reglage för inkommande vatten som du behöver stänga av. Efter detta så behöver du öppna blandaren så att det resterande vattnet som finns kvar i ledningarna rinner ut.

2. Ta bort täckhatten

På blandaren, oftast på baksidan, sitter en liten plasthatt som du ska plocka bort. Använd sedan en skiftnyckel för att lossa på vredet, vill du minska risken för skador så kan du använda en tygbit emellan. Du kan med fördel ta foton under tidens gång med din mobil, som du kan titta på när du ska sätta ihop allt igen om du blir osäker.

3. Byt ut packningen

Ta bort packningen och sätt in den nya av samma modell. Om du är osäker på vilken du ska ha så kan du gå till en affär som säljer packningar och jämföra så att det blir exakt rätt modell. Finns det avlagringar eller smuts kan du rengöra och ta bort det innan du sätter in den nya packningen. Om du inte har tid över att städa andra delar av ditt hem kan du anlita ett städföretag som hjälper dig med din hemstädning!

4. Montera tillbaka allt

Efter att du nu bytt ut och satt in den nya packningen så kan du, på samma sätt som du skruva loss allting, montera ihop allt, men i omvänd ordning!

Byt ut packningen i din blandare badrum

Varför ska man byta packning?

Bra jobbat! Nu har du bytt din packning. Men varför är det så viktigt att man byter packningen då? Jo, för det första kan det vara störande att alltid höra en droppande vattenkran.

För det andra kan det droppa upp till en liter vatten per dygn. Detta skulle resultera i 9000 liter slösat vatten på ett år, och kosta dig 600 kr från din plånbok. Medans en ny blandare är betydligt billigare, och tär inte på klimatet!

Ett bra utfört jobb vid installation av packningen i en blandare gör att risken för vattenläckage minskar. Däremot finns det faktorer som kan påverka att vattnet tillslut läcker ändå. De flesta packningar är gjorda av gummi vilket gör att de efter några år torkar. För hårt tryck och slitage från vatten kan göra så att packningen slits snabbare.

Detta kan göra att packningen till sist går sönder eller släpper och det börjar droppa vatten. Därför är det bra att hålla koll på när du sist bytte packning för att veta när det behöver bytas nästa gång!

Ska du flytta? Då kan det vara läge att byta packning i din blandare!

Om du haft samma packning i din blandare hemma under en längre period och ska flytta, så tipsar vi om att byta ut packningen. Vid en flytt är det ofta mycket att fixa med och tänka på. Om du inte har tid att städa kan du låta Städpulsens miljöproffs flyttstäda åt dig, lämna över ditt gamla hem rent och skinande till den nya som ska flytta in! Se ditt pris och boka här.

Byt ut din packning i din blandare hemma!
vi är Svanenmärkta
vi har kollektivavtal

AUKTORISERADE MED KOLLEKTIVAVTAL

VI TAR MILJÖ PÅ ALLVAR

Vi värnar om våra medarbetare och vår gemensamma miljö. Den 12 november 2010 erhöll Städpulsen AB Svanenlicens. Vår städfirma erbjuder Svanenmärkt hemstädning och fönsterputs. Svanenmärkningen gäller även trappstädning, kontorsstädning, golvvård, flyttstädning, byggstädning och storstädning. Vårt miljöarbete är ständigt pågående.

VI HAR STÄDAT TOTALT

100 TAL KVM I ÅR ...

... VILKET HAR SPARAT IN

CL I KEMIKALIER ...

... OCH OTROLIGA

LITER VATTEN

Var jobbar vi